Wie ben ik

Mijn hele volwassen leven heb ik als naastbetrokkene te maken gehad met GGz (algemeen, forensische zorg en verslavingszorg). Ik ervoer het verdriet bij het zien van psychisch lijden bij iemand waar je veel van houdt, de sociale gevolgen voor betrokkene en de onmacht van een buitenstaander die er middenin zit. Ik ben tegen muren aangelopen bij het “organiseren van de zorg”.
In 2015 nam ik het besluit om mijn ervaring niet buiten te sluiten maar te omarmen. Dit onder het motto: “Ik kan er wellicht weinig AAN doen, ik kan er wel iets MEE doen.”

Ik combineer mijn familieperspectief met mijn kennis van de actuele onderwerpen binnen het werkveld van de GGZ, verslavingszorg, forensische zorg en het Sociaal- en Veiligheidsdomein. Hiermee draag ik bij aan het realiseren van het uitgangspunt: “de cliënt (en zijn omgeving) centraal.”

Dingen die ik ben gaan doen:

 • Lid Schakelteam personen met verward gedrag
 • Betrokken bij verschillende projecten om tot een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag te komen.
 • Stuurgroep Ketenveldnorm regio Oost en landelijk.
 • Meerjarenagenda beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang.
 • Inhoudelijk coördinator (pilot) Leergang familie-ervaringsdeskundigheid
 • Deelnemer diverse focusgroepen nieuwe zorgstandaarden,
 • Kaderlid Ypsilon (algemeen en forensisch)
 • Medeoprichter Ypsilon-Tiel

160416_als-moeder-voel-je-je-machteloos_interview-joke-van-der-meulen-adIk ben er best trots op dat ik me over mijn schaamte en schuldgevoel heen gezet heb en “uit de kast gekomen ben” als moeder van. Op de dag dat “mijn” interview verscheen voelde me erg kwetsbaar. Mede dankzij alle warme en positieve reacties kwam daar een ander gevoel voor in de plaats: bevrijdend. Dit is immers wie ik ben en waar ik voor sta.

Uit de kast

Na dit eerste krantenartikel was ik over de drempel heen en heb ik (delen van mijn) verhaal een groot aantal keer verteld. Bij congressen, in kranten en tijdschriften, op radio en TV. Niet omdat ik zo graag een BN-er wil worden, maar omdat ik erin geloof dat het belangrijk is dat er echte verhalen verteld worden. Dat het belangrijk is om open te zijn. Als we gezien willen worden, dan moeten we ons ook laten zien.

Zij bestaan niet.

Het deel uitmaken van het Schakelteam Personen met Verward gedrag waarbinnen de verschillende perspectieven vertegenwoordigd waren, heeft me er nog meer van bewust gemaakt hoe achtergrond en ervaringen meningen vormt. Het begrijpen van de dilemma’s vanuit de verschillende perspectieven. Het samen kijken naar belemmeringen, maar vooral oplossingen, zonder dat de belangen van de verschillende partijen op de voorgrond stonden. Dit is hoe ik graag wil werken, niet puur vanuit belangenbehartiging maar vanuit het samen naar dingen kijken, rekening houdend met de verschillende perspectieven. Elkaar begrijpen en naar oplossingen zoeken die door iedereen gedragen worden. Steeds meer kom ik tot de conclusie “Zij bestaan niet” . We willen immers allemaal hetzelfde doel bereiken.

De leefwereld van de persoon centraal

Het uitgangspunt van het Schakelteam is “De leefwereld van de persoon centraal, met oog voor de belangen van de samenleving.” Om dit te realiseren helpt het om dat perspectief te kennen en te voelen. Daar zit precies mijn expertise. Juist omdat ik vanuit mijn ervaring niet redeneer vanuit systemen, maar vanuit mensen. Wel heb ik inmiddels veel kennis opgebouwd van de systemen, de organisaties en zaken die een relatie hebben met dit onderwerp. Dit helpt bij het elkaar beter begrijpen. Ik blijf me graag inzetten om een sluitende aanpak te realiseren. Ik verzorg lezingen en workshops, ben beschikbaar als sparringpartner, het redigeren van beleidsstukken enz. Voor de financiering hiervan kan gebruik gemaakt worden van een voucher (meer info over mogelijkheden voucher.)

Andere ervaring

Tijdens mij professionele loopbaan heb ik brede ervaring opgedaan die ik inzet vanuit familieperspectief.

 • Maken en houden presentaties,
 • Projectmanagement ,
 • Kwaliteitszorg,
 • Functioneel leidinggeven,
 • Verzamelen, analyseren en rapporteren informatie,
 • Relatiebeheer,
 • Organiseren bijeenkomsten.

Wat vind ik leuk

Naast dit alles loop ik warm voor:

 • Koken, ik varieer graag en hoor vaker “waarom eten we dat niet weer eens” dan “alweer…?”
 • Theaterproducties, samen met een grote groep mensen iets neerzetten, me inleven in een ander persoon in een andere tijd, heerlijk om te doen! (Ik heb meegedaan aan Natland, Buren Toen Theater 2016 , WIND! en ben nu druk aan het oefenen voor Buren Toen Theater 2019)
 • Lezen, ik heb een brede smaak. Het samen met een aantal mensen de boeken bespreken vind ik echt een verdieping. Naar aanleiding van de gelezen boeken komt er van alles aan de orde.De Valle Brembana, een bijzonder gebied in Noord Italië met veel mogelijkheden om te wandelen en veel authentieke dorpen, altijd met bar en goede restaurants. ( informatie en foto’s: www.italiadesso.nl )

Print Friendly, PDF & Email