Ervaringskennis is geen sausje.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. John Huijg schreef:

  Beste Joke,

  Het is goed (en hard nodig) dat ervaringsdeskundigen een rol zijn gaan spelen in de GGZ, maar ik heb er wel een kanttekening bij: ze mogen niet een excuus zijn (en blijven) voor ggz-professionals en andere ggz-mensen zoals bestuurders om niet vanuit hun eigen ervaringen (= hun hart etc) te werken.
  Want zo lang ze dat niet (gaan) doen wordt de kwaliteit van de hulpverlening er niet beter op, dan blijven het ‘mensen die vanuit de kop/hoofd in hulp-relaties aan het sleutelen zijn’.
  Of zoals een jonge (vrouwelijke!) psychiater na een workshop van Mind (over de vervreemding van cliënten in veel hulp-relaties) opmerkte op het NVvP-congres in 2019: ‘Soms werk ik wel eens vanuit mijn intuïtie, maar dan heb ik altijd het gevoel dat ik iets stiekems doe, iets doe, wat ik niet mag of geleerd heb’.
  GGZ-hulpverleners: ‘behandel mensen, niet stoornissen, maar doe dat ook vanuit je eigen mens-zijn/ervaringen!’.
  Bovendien, is het met dergelijke beroepskrachten moeilijk overleggen, zoals ik recent weer merkte als naaste…..

  John Huijg (50 jaar ervaring in de GGZ als cliënt, naaste en psychotherapeut, nu vrijwilliger)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *