Ervaringsdelen

Het gebeurt mij regelmatig dat mensen mij na een “optreden” aanschieten en mij vertellen dat ze ook een (volwassen) kind hebben waar ze zich soms al jaren zorgen over maken. Mij raakt dan vaak de eenzaamheid, de eenzaamheid van er niet over kunnen praten. Het gevoel niet begrepen te worden. De adviezen die mensen krijgen, “je moet hem gewoon aanpakken”, “zorg goed voor jezelf”, zijn goedbedoeld maar je kunt er vaak zo weinig mee. Sterker nog het gevoel van eenzaamheid en niet begrepen worden, wordt er alleen maar door versterkt.

Daarom is het zo belangrijk om in contact te komen met mensen die een gelijksoortige ervaring hebben. Niet precies dezelfde ervaring, iedere situatie is immers anders, maar toch. Je hoeft niets uit te leggen, jouw verdriet, eenzaamheid en onmacht is voor hen herkenbaar. Deze contacten hebben mij ontzettend geholpen bij mijn eigen herstel.

Er zijn verschillende organisaties die het in contact komen met anderen faciliteren, door bijvoorbeeld het organiseren van bijeenkomsten. Ook bieden zij telefonische ondersteuning en is er een schat aan kennis te halen. En, ook niet onbelangrijk, deze organisaties behartigen onze belangen bij de lokale en landelijke overheid.  Ik werk graag met hen samen.

Een aantal organisaties richt zich specifiek op familie en naasten, een aantal anderen richten zich zowel op de betrokkene als op diens familie en naasten. De termen naasten en familie worden soms allebei, en soms door elkaar gebruikt. Er is naar mijn persoonlijke visie wel een onderscheid.  Naaste voelt toch meer als een keuze, familie blijf je altijd. Zeker als het een direct familielid of je kind betreft. Wat er ook gebeurt, zelfs al heb je (tijdelijk) geen contact meer, je blijft je kind, broer, zus. De ondersteuning is staat altijd open voor iedereen die zich bij de persoon waar hij of zij zich zorgen over maakt betrokken voelt. De keuze van de term naasten of familie is een keuze van de stichting of vereniging zelf. De verenigingen werken samen onder de vlag van MIND.

Familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid.

telefoon: (088) 000 21 20 iedere werkdag van 10.00 tot 16.00 uur
E-mail:    ypsilon@ypsilon.org
Website: www.ypsilon.org

Ypsilon verenigt en ondersteunt familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Ypsilon geeft advies, voorlichting en informatie en organiseert lotgenotencontact. Ypsilon behartigt de belangen van familie en patiënt. Ypsilon is een landelijke vereniging met ruim 40 afdelingen verspreid over het land. De vereniging heeft 5000 leden. Een voorbeeld van een lokale afdeling waar ikzelf actief bij betrokken ben: www.ypsilontiel.nl met maandelijks een aanschuiftafel waar iedereen die behoefte heeft om zijn of haar ervaring te delen van harte voor uitgenodigd is (wel graag even aanmelden info@ypsilontiel.nl ).

Familieleden van mensen met psychische of psychiatrische problemen.


telefoon: (0900) 254 66 74
Op de website staat per week aangegeven op welke tijdstippen de telefonische hulpdienst bereikbaar is, zie:
e-mail:  e-service@naastencentraal.nl
website: https://www.naastencentraal.nl/

MIND Naasten Centraal zet zich in voor familieleden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Ook andere naastbetrokkenen zoals bijvoorbeeld buren, vrienden en collega’s kunnen bij Naasten Centraal terecht. Een grote groep betreft de volwassen KOPP/KVO (volwassenen die als kind zijn opgevoed door een (of 2) ouder(s) met psychische problematiek of verslaving)

Naasten van verslaafden

telefoon: (020)6703530 iedere werkdag van 9:00 tot 18:00

e-mail: info@helpmijndierbareisverslaafd.nl

website: https://stichtingnaast.nl/ 

Naasten van verslaafden staan bij ons centraal. Of het nu gaat om verslaving aan drugs, drank, gokken of gamen. De gevolgen voor de omgeving zijn vaak grotendeels hetzelfde. Dus heb je iemand in je directe omgeving die verslaafd is en heb je behoefte aan informatie of ondersteuning? Dan kun je terecht bij Help! Mijn dierbare is verslaafd!

Naasten / nabestaanden suïcide

Mee Leven – Zelfhulpgroep naasten

NB Deze pagina is nog in ontwikkeling, er komen nog meer verenigingen op maar dit wilde ik vast delen.

Print Friendly, PDF & Email