We worden gezien en gehoord!
onderstaand artikel is geplaatst in Ypsilon Nieuws 4 | 2017
‘Het is zo belangrijk dat er mensen meepraten die wéten waar het over gaat’, zegt Ypsilonlid Joke van der Meulen. Zij vertegenwoordigt ‘de familie’ in het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. Dat team denkt mee met gemeenten over een aanpak waarin de persoon zelf en zijn familie centraal staan.
De opdracht van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag is om gemeenten en regio’s te helpen een goed werkende aanpak voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag te realiseren. Vóór 1 oktober 2018 moeten alle gemeenten en regio’s over zo’n plan van aanpak beschikken. En dat is nogal wat. Want wie zijn die personen met verward gedrag? Zijn dat onze dierbaren? Het gaat over mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Het gaat dus weliswaar niet alléén, maar óók over onze naasten, die als gevolg van hun psychosegevoeligheid (en verslaving) af en toe behoorlijk verward gedrag laten zien. En daarom is het belangrijk dat wij als Ypsilon meewerken en meedenken over een goed werkende aanpak. Ik was dan ook blij (én trots) toen ik benaderd werd door Onno Hoes om deel uit te maken van dit Schakelteam, dat samengesteld is vanuit een groot aantal disciplines. Bij iedere bijeenkomst blijkt opnieuw hoe belangrijk het is dat er mensen meepraten die echt weten en voelen wat de gevolgen kunnen zijn als zaken niet goed geregeld zijn en vanuit hun ervaring spreken. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo in zit. Toon Walravens vertegenwoordigt het cliëntperspectief. Nu we elkaar beter leren kennen, merk ik bovendien de betrokkenheid van alle andere teamleden. Een betrokkenheid die gevoed wordt door de, soms schrijnende, verhalen. Verhalen die we bij Ypsilon ook horen. Blijf ze vooral melden, het heeft echt zin. U wordt gehoord, al is de oplossing nog niet direct voorhanden.
Tussenstand
Dat we als familie en naasten gezien en gehoord worden, blijkt ook uit de tussenrapportage, die niet voor niets de titel ‘Niemand tussen wal en schip: onverminderd urgent’ meegekregen heeft. Hierin staat een nadrukkelijke oproep om naar ‘ons’ te luisteren, ‘ons’ serieus te nemen en dat (zorg)professionals dienstbaar moeten zijn aan ‘ons’. Natuurlijk denk ik ook vaak stiekem ‘had nou maar naar mij geluisterd’. Maar ik besef ook dat dat alleen niet genoeg is. De juiste zorg moet immers ook beschikbaar zijn, net als dagbesteding, werk en een goede woonplek. En dit is vaak niet eenvoudig als er sprake is van complexe problemen. Is er dan extra bescherming nodig? En op welke manier? Hier zullen we het tweede en laatste jaar van het Schakelteam aandacht voor hebben. Aan de hand van de ervaringsverhalen wordt zorgvuldig gekeken waar het precies is vastgelopen en waarom. Zit de fout in het systeem of in de uitvoering? Wie heeft de regie en is er continuïteit van zorg? Doet u mee? Gelukkig denken en praten er in veel regio’s Ypsilonners mee over de regionale en lokale aanpak, maar helaas nog niet overal. Om aan de oproep om naar ‘ons’ te luisteren te kunnen voldoen moeten wij onszelf ook zichtbaar maken. Merkt u iets van de veranderingen of ging het al goed? Laat het dan ook weten. Dan verzamelen we goede voorbeelden om het ook op andere plekken in het land beter te maken.
Joke van der Meulen
Meer informatie over het Schakelteam is te vinden op:
Website schakelteam.
Regioinformatie
Meer informatie over Ypsilon