Het kwaliteitsnetwerk en familie.
“Er is vaak al zoveel negativiteit voor en rond het delict geweest, dat het ook voor de familie en naasten belangrijk is om de positieve dingen weer te zien.”
“Plezier maakt zaken minder zwaar”
Vanuit familieperspectief is een kwaliteitsnetwerk (natuurlijk) een uitstekende zaak. Dat is immers wat wij (familie en naasten) het allerbelangrijkste vinden, een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg voor onze dierbaren. De patiënt en/of naaste als volle partner van de kwaliteitsverbetering! Ik geloof heel erg in de methode, maar ik heb er eerlijk gezegd nog weinig van gemerkt. Daarom heb ik getwijfeld of ik iets moest schrijven in dit magazine. Op zo’n negatieve boodschap zit immers niemand te wachten. Maar met niet schrijven komt ook niemand een stap verder. Ter inspiratie bekeek ik de website van de EFP kwaliteitsnetwerken nog eens goed. Ook bestudeerde ik de brochure zorgvuldig. Toen viel het volgende me op: de plaatjes deden erg denken aan een schematische weergave van het sociale netwerk rond een persoon. Logisch natuurlijk, ook dit gaat over samenwerken en onderlinge verbanden. Bij het lezen van de teksten kwam ik “gelijkwaardigheid en vertrouwelijkheid” tegen, ook de basisvoorwaarden voor een goede samenwerking binnen de triade (samenwerking zorgprof, cliënt en familie). Even verderop lees ik “de toon is positief: de nadruk ligt op laagdrempelig contact, onderlinge verbinding, gezamenlijkheid en plezier” en opeens realiseer ik me dat dat precies is wat wij, familie en naasten, nodig hebben in het contact met de mensen die ons kind, onze partner, onze broer of zus, onze vriend of vriendin begeleiden. Er is vaak al zoveel negativiteit voor en rond het delict geweest, dat het ook voor de familie en naasten belangrijk is om te positieve dingen weer te zien. De stapjes vooruit en de kansen en mogelijkheden die er zijn op herstel. Laagdrempelig contact met de begeleiders van je dierbare, waardoor het makkelijker wordt over en weer informatie uit te wisselen, zorgen te delen en vragen te stellen. Onderlinge verbinding gaat nog een stapje verder en veronderstelt een vertrouwensband, die alleen tot stand komt als eer regelmatig contact is. Plezier maakt zaken minder zwaar. De eerdergenoemde zaken als positieve toon, laagdrempelig contact en onderlinge verbondenheid helpen daarbij. Maar ook zaken als gastvrijheid en een prettige sfeer in de wacht- en ontmoetingsruimte.
Creëer niet (alleen) een kwaliteitsnetwerk voor of over, maar ook een met de patiënt en zijn familie en naasten. Deel deze ervaringen in het EFP-kwaliteitsnetwerk, ik weet zeker dat wij als familie en naasten daar dan iets van gaan merken. Door de positieve insteek en de verbondenheid zullen gesprekken open en prettig verlopen. Het wordt makkelijker om verwachtingen vooraf naar elkaar uit te spreken en tussentijds en achteraf te evalueren. Kortom er ontstaat een effectieve samenwerking in de triade. Wat mij betreft mag het de kwaliteitsstandaard worden van de manier waarop er met patiënten, familie en naasten samengewerkt wordt.
Dit artikel is gepubliceerd in: De kracht van kwaliteitsnetwerken, oktober 2017 (KNAPP-EFP.NL)